Jurnalistii de la Airways Magazine (Statele Unite) au vrut sa vada care sunt etapele ce preced livrarea unui Boeing 777-300ER nou American Airlines.
Spre deosebire de livrarea unui 737-800, care dureaza 3 zile, procesul pentru un 777-300ER se intinde pe 5 zile. In prima zi, echipajul American insarcinat cu preluarea aeronavei efectueaza “customer walk”. Compusa din 5 persoane – Don Boyd, doi inspectori si 3 insotitori de bord – echipa CURE (Cabin Upgrade Refurbishment Effort) a companiei American verifica fiecare scaun, sistemul de divertisment la bord, toaletele, bucataria, call button-ul, iluminarea ambientala, prizele, jaluzelele si alte elemente din cabina. De asemenea, la exterior este inspectat fiecare cm de fuzelaj pentru a remarca cele mai mici zgarieturi.
A doua zi urmeaza zborul de acceptare din partea clientului. Comandantul Jim Dees, angajat American Airlines din 1986, ne explica procesul. Dupa finalizarea unui avion, Boeing face primul zbor (B-1) care este urmat de B-2, B-3 pentru a vedea ca toate sistemele functioneaza normal. Zborurile sunt efectuate de echipaje Boeing, cu ingineri Boeing la Bord. Dupa ce producatorul american este multumit, cu o saptamana inainte de livrarea propriu-zisa au loc zborurile de client (C-1, C-2, etc.). In aceasta etapa, avionul se afla tot in posesia Boeing.
A treia zi. Dupa ce “customer walk” este bifat, un pilot de teste American (precum Dees) lucreaza alaturi de un specialist Boeing in sisteme pentru a verifica cockpit-ul la sol. Pe parcursul a doua-trei ore verifica starea comenzilor, partea hidraulica, electronica si avionica. De cele mai multe ori sunt descoperite mici probleme, care sunt reparate rapid de inginerii Boeing astfel incat sa nu intarzie zborul de acceptare din partea clienetului.
Acel zbor are loc, de obicei, in a patra zi. In cazul unui 777-300ER, zborul dureaza 2 sau 3 ore cu decolare din Paine Field (PAE). Echipajul se reuneste la 8 AM pentru briefing. In cockpit regasim comandanti American si Boeing plus un specialist Boeing in sisteme. Formata acum din 10-12 persoane, echipa CURE American se afla la bord alaturi de un specialist Boeing in interioare. Avionul este alimentat cu 34-36 tone de carburant, inclusiv 6,8 tone in rezervorul central pentru a testa functionalitatea si, mai apoi, aruncarea de carburant. O decolare cu un asemenea avion usor asigura urcarea rapida pana la 12,1 km (plafonul maxim operational: 13,1 km).
Dupa ce avionul urca la peste 3 km, toate indicatiile si toti parametrii sunt observati si testati. Cu aeronava la nivel de croaziera sunt verificate navigatia, comunicatiile si computerele, pentru ca mai apoi sa se faca supra-presurizarea si de-presurizarea cabinei, timp in care cad si mastile de oxigen. Puternicele motoare GE90-115B sunt duse de la turatia maxima la relanti si apoi iar la turatie maxima pentru a vedea ca toti parametrii si curgerea carburantului la altitudini ridicate au loc fara probleme, fara intreruperi. In acest timp, membrii CURE verifica in cabina – la fel de amanuntit ca si la sol – ca toate sistemele de la bord functioneaza normal.
Ziua a 5-a. Avionul este predat clientului. Intalnirile incep, de obicei, la 7:30 AM si dureaza pana la doua ore. La aceste intalniri participa pilotii American, reprezentantii companiei aeriene, bancile si echipele financiare ale clientului care fac transferul final al banilor. Electronic si nu prin cecuri sau carduri de credit. Este prezent si un oficial FAA, care ofera certificatul de zbor al aeronvei. Reprezentantii American semneaza apoi numeroase documente prin care proprietatea noului 777-300ER trece de la Boeing la compania aeriana. Dupa strangerile de maini si predarea simbolica a cheilor avionului, “triple seven” se afla, in sfarsit, in proprietatea clientului.
Foto: Chris Sloan / AirwaysNews; American.
INSIDER / Ce se intampla inaintea livrarii unui Airbus nou.
TOP 10 / Cei mai mari operatori de 777 la nivel mondial.
ON-BOARD / Impresiile noastre de zbor cu Boeing 777-300ER.