Features

In tranzit prin aeroportul Chopin, Varsovia

By 26-05-2014 November 30th, 2014 No Comments
alt

Pe 31 aprilie am zburat cu Boeing 787 Dreamliner LOT Polish Airlines intre Varsovia-Roma si retur. Cu aceasta ocazie am “testat” si aeroportul Chopin (WAW), respectiv Business Lounge-urile.

Informatiile si fotografiile din acest material pot fi preluate doar cu citarea sursei, www.aeronews.ro

Calatoria noastra la Varsovia a inceput foarte de dimineata. Am decolat din Bucuresti cu primul zbor LOT Polish Airlines, la 05:55. Nu am putut pleca cu cel de pranz pentru ca Dreamliner-ul care ne-a dus la Roma urma sa decoleze inainte de aterizarea noastra. Asa cum v-am spus, incepand din 30 martie LOT opereaza 3 zboruri zilnice intre Bucuresti si Varsovia dupa urmatorul program (ore locale):

alt

O scurta oprire in Business Lounge-ul din Henri Coanda si apoi ne-am imbarcat in Embraer-ul 170 (SP-LII) cu livery “600th e-Jet”. Am aterizat pe aeroportul Chopin din Varsovia la ora programata, 06:40, intr-o dimineata insorita ce avea sa anunte o zi calduroasa. In timp ce rulam spre poarta am remarcat si 787 Dreamliner-ul care avea sa ne duca la Roma si inapoi, dar si primul retro jet LOT. Ajunsi in terminalul Sosiri, prima impresie a fost ca WAW este un aeroport luminos, suprafetele vitrate generoase asigurand o ambianta placuta. Spre deosebire de alte aeroporturi, geamurile nu sunt acoperite cu reclame sau elemente de constructie ce te impiedica sa fotografiezi avioanele, lucru care ne-a placut. Suntem convinsi ca si alti pasionati de aviatie (avgeeks) apreciaza acest detaliu!

alt

Efectuarea formalitatilor s-a facut rapid, la 06:40 nefiind multi pasageri care sosisera in Varsovia. Indicatoarele din aeroport sunt bine pozitionate si te ajuta sa gasesti locul de ridicare a bagajelor / iesirea sau sa te duci spre zona de tranzit chiar daca nu calatoresti frecvent cu avionul. Am iesit in exteriorul aeroportului pentru a face cateva fotografii si a-i vedea arhitectura. Din acest punct de vedere, WAW este un aeroport “corect”, fara elemente futuriste ca alte nume din domeniu. Dimineata fiind, am decis sa bem o cafea pentru a fi fresh. Chopin ofera cateva restaurante si cafenele dintre care poti alege, alaturi de nelipsitele magazine duty-free.

alt

Ne-am indreptat apoi spre Business Lounge-ul LOT, unde am stat inainte de imbarcarea pe Dreamliner-ul (SP-LRE), al cincilea din flota. Va reamintim ca LOT a fost primul operator european de Boeing 787 si are acum 6 exemplare din cele 8 comandate. Ultimul, botezat “Franek”, a aterizat la Varsovia pe 1 mai dupa un low-pass spectaculos. Revenind la aeroportul din capitala Poloniei, trebuie precizat ca in orarul de vara aterizarile si decolarile se fac in 4 “valuri” comparativ cu 3, in orarul de iarna 2013/2014. Aeroportul Chopin propune 3 lounge-uri Business. Unul rezervat pasagerilor LOT, in zona Schengen, altul rezervat companii membre Star Alliance (Ballada) – aflat sub Business Lounge-ul LOT, tot in zona Schengen – si unul situat in zona non-Schengen (Bolero), ce poate fi accesat de pasagerii care zboara spre Bucuresti.

alt

Business Lounge-ul LOT este dominat de nuante inchise, elegante. Spatios, lounge-ul este impartit pe mai multe sectiuni, rezervate atat relaxarii, cat si productivitatii. In acest sens, exista cateva birouri prevazute cu computere, unde puteti lucra daca nu aveti laptopul personal cu voi. Evident, nu lipseste accesul Wi-Fi la Internet. Preparatele culinare sunt insotite de bauturi racoritoare si alcoolice, dar si de dulciuri. Am remarcat si tablourile cu reclame vintage LOT Polish Airlines, dar si faptul ca peretii dispun, in anumite parti, de plante, detaliu care “insufleteste” ambianta. Ce nu ne-a placut: lounge-ul nu ofera vedere spre platforma sau pistele aeroportului. Vestea buna: in Business Lounge-ul din zona non-Schengen (Bolero), ce poate fi accesat de catre pasagerii care zboara la Bucuresti, are vedere la platforma, chiar daca jaluzelele impiedica putin fotografiatul. Cat am stat in el am pozat un 737-800 El Al, dar si cateva Embraer-uri LOT.

alt
Amintim ca aeroportul Chopin dispune de doua piste pozitionate in X, o varianta nu tocmai fericita pentru ca nu permite decolari / aterizari paralele: 11/29 – lunga de 2800 metri si 15/33 – lunga de 3690 metri. Chopin International a fost deschis in anul 1934 si este hub pentru LOT Polish Airlines, respectiv Eurolot. Anul trecut, 10.683.706 de pasageri au trecut prin aeroportul Chopin, numarul de miscari aeronave (aterizari si decolari) ridicandu-se la 118.320. Mai multe fotografii din aeroportul WAW, pe pagina Aeronews de Facebook.

alt

alt
alt

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply