Continuam sa publicam impresiile de calatorie primite din partea voastra, a celor care ne urmaresc zilnic pe Aeronews.ro si pe pagina de Facebook.
Text / foto: Seyf Abdal Kadir. Foto main: YouTube
Desi nu era prima mea vizită în China, gândul mi-a stat non-stop la primul meu zbor cu o companie din Golf. După check-in ne-am îmbarcat la bordul aeronavei Airbus A321 (A7-AIA). Primul zbor al avionului: martie 2010, configurat în doua clase: 12 Business și 170 Economy. Zborul QR222 din Bucuresti a decurs fără probleme, iar la aterizarea în Doha am surprins un apus superb. Ora aterizarii:17:14
Cum zborul spre Shanghai decola la ora 02:30, am avut de așteptat 9 ore în aeroport, ceea ce ne-a dat ocazia să explorăm tot aeroportul în detaliu. După 8 ore de așteptat ne întreptăm spre poarta de îmbarcare C9. Când ajungem – surpriză! – avionul nu era acolo. Nici urmă de Boeing 777, ci doar un spațiu gol. Abia după câteva minute vedem avionul sosind. Preț de o clipă ne-am gândit că vom decola cu întârziere. Avionul venise din Kuweit. Am observat că urma să zburăm cu A7-BAZ, aeronava pe care am surprins-o la aterizarea în Doha. Primul zbor: martie 2013, configurație tip “High-Density” in doua clase: 24 Business Class, 388 Economy. Părăsim poarta de îmbarcare cu 7 minute întârziere, iar după un rulaj de 16 minute decolăm de pe pista 16R. Din cauza relațiilor tensionate dintre E.A.U și Qatar, aeronava trebuia să evite să intre în spațiul lor aerian, fapt care a dus la mai multe viraje dupa decolare decat inainte de impunerea blocadei.
Revenind la zbor, serviciile de la bord mi-au lasat o impresie foarte buna. Pe lângă scaunele de la Economy RECARO, catering-ul a fost bun si puteai alege între doua feluri de mâncare. După o oră de la decolare, am surprins un frumos răsărit de soare. Sistemul de divertisment de la bord se mișca si raspunde foarte bine la comenzi, oferind si informații detaliate despre zbor: viteza, altitudine, heading. Desi eram pe un scaun de Economy, am reusit să dorm aproape 5 ore fără întrerupere. Inainte de aterizare ne-a fost servit micul dejun care a fost destul de proaspat tinand cont ca a stat cel putin 7 ore la bord. Cu 30 de minute inainte de aterizare, comandantul a facut anuntul ca o sa incepem in curand procedurile specifice. Din cauza traficului, avionul a început să fie configurat pentru aterizare încă de la 7000 feet. După un hold de câteva minute, aterizăm pe pista 35L a aeroportului Shanghai Pu Dong, iar după un rulaj de 22 de minute ajungem la poarta de îmbarcare D81. Zborul a fost frumos, am avut locurile 14F, respectiv 10A (extra legroom), însă zborul de întoarcere a fost cu ceva peripeții.
Zborul retur Shanghai-Doha-Bucuresti
Pregătiți să revenim acasă, ne întreptăm spre aeroport. In China am observat cel mai avansat sistem de securitate: atat bagajele de cabină, cât și cele de cală sunt verificate amănunțit, iar dacă ceva nu este în regulă bagajul este deschis și trimis înapoi. Ne-am înțeles foarte greu cu doamna de la check-in, primind locuri la mijloc, nu la geam. Ajungem la poarta D61 și ne îmbarcăm. De aceasta dată zburăm cu un avion mult mai tânăr: A7-BEF, primul zbor l-a avut in octombrie 2015, configurat tot in doua clase: 42 Business, 316 Economy. După pushback a trebuit să asteptăm 10 minute până la decolare. După ce așteptarea a luat sfârșit, decolăm de pe pista 34L. Am aterizat în Doha cu 40 de minute mai devreme, tranzitul fiind acum de 3 ore. Well done, Qatar Airways!
Zborul spre București a fost operat cu un Airbus A321 mai vechi fața de cel cu care am venit în Doha: A7-ADS, primul zbor februarie 2003. Pe drumul spre aeronavă, surprind fix același avion cu care am avut zborul spre Shanghai: A7-BAZ, parcat la aceeași poartă, zburând de această dată spre Amsterdam. După un zbor de 4 ore și 30 de minute aterizăm pe pista 08R a aeroportului Henri Coandă. În timpul rulajului reușesc să surprind cele doua Airbus A310 TAROM retrase pe 12 septembriem respectiv 29 octombrie 2016, precum și cele doua Rombac-uri. Am observat că piloții de la Qatar Airways au obiceiul de a se prezenta și de a comunica nivelul de zbor final. Pe acest zbor, o însoțitoare de bord era era de naționalitate română. Experiența mea cu Qatar Airways a fost una foarte bună. Pe lângă aeroportul ultra-modern din Doha, echipajul prietenos, flota tânără si prețurile mici, am mai remarcat si punctualitatea.
QR222
Aeronavă: Airbus A321-231, A7-AIA (7,5 ani)
Căpitan: Julio Caesar
QR870
Aeronavă: Boeing 777-3DZ(ER), A7-BAZ (4,4 ani)
Căpitan: Sebastian Campuzano
QR871
Aeronavă: Boeing 777-3DZ(ER), A7-BEF (1,8 ani)
Căpitan: Mohamad Faysal
QR221
Aeronavă: Airbus A321-231, A7-ADS (14,5 ani)
Căpitan: Ibrahim Saeed