Features

FEATURE: Regandirea cartii de imbarcare

alt

Deși cărțile de îmbarcare pe mobil sunt tot mai des folosite, la nivel mondial milioane de boarding pass-uri sunt încă tipărite. Călător frecvent și nemulțumit de designul actualelor cărți de îmbarcare, un britanic s-a gândit să le facă un facelift.

alt

Numeroși pasageri care nu călătoresc frecvent cu avionul s-au plâns că informațiile de pe cartea de îmbarcare sunt greu de citit, fapt care îi derutează. Britanicul Peter Smart, autorul proiectului “50 de probleme în 50 de zile”, în care a călătorit în jurul lumii cu 14 zboruri în două luni, s-a gândit să propună o versiune mai prietenoasă a cărților de îmbarcare. “Undeva, între check-in și îmbarcare, am realizat că actualele permise de îmbarcare sunt jalnice“, afirmă Peter. “Soluția propusă de mine nu este cea mai importantă parte a acestui proiect. Este gândirea din spatele lui. Disponibilitatea de a chestiona ceea ce este acceptat acum, totul pentru a face cărți de îmbarcare mai ușor de citit și de folosit.” Iată ce propune britanicul pentru a le îmbunătăți.

alt

Orientare pe verticală, pastrand aceleași dimensiuni ca actualele cărți de îmbarcare orizontale. Astfel, cartea de îmbarcare încape perfect în pașaport când este împăturită de-a lungul liniei punctate din partea inferioară. Mai mult, noul layout propus de Peter poate fi tipărit pe actualele dispozitive ale companiilor aeriene. De asemenea, orientarea pe verticală permite vizualizarea rapidă a numărului zborului și a porții de îmbarcare fără a fi nevoie să scoți cartea de îmbarcare din pașaport.

Ierarhizarea clară a informațiilor. Cel mai important lucru: Cât timp mai am până la îmbarcare? (Boarding at 08:45 AM); În ce terminal și la ce poartă? (T3, poarta 16); Ajuns în avion, ce loc am? Peter propune ca pe noile cărți de îmbarcare să fie trecută și vremea la destinație, pentru a știi cum să te îmbraci, dar și diferența de fus orar. În ceea ce privește partea inferioară, cea cu care rămân pasagerii la urcarea în avion, Peter propune ca pe lângă rută, numărul zborului și poartă să fie trecută și amplasarea locului: geam, mijloc sau culoar.

Peter nu este singurul care s-a gândit la un facelift pentru cartea de îmbarcare. Alte propuneri, pe pagina Aeronews de Facebook.

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply