Pornind de la o fotografie publicată pe pagina Aeronews de Facebook, ne-am decis să vă oferim câteva informații despre cele două aeroporturi internaționale din Capitală, Henri Coandă (OTP) și București-Băneasa Aurel Vlaicu (BBU).
Vă spuneam pe Facebook despre cel mai vechi aeroport din lume care încă este operațional: College Park Airport (Maryland, SUA), infiintat in 1909 de Wilbur Wright (fotografia de mai jos). Cursele de linie au inceput sa decoleze si sa aterizeze pe College Park din decembrie 1911. Pe atunci, cele doua fasii de pamant care serveau ca piste masurau 548, respectiv 670 de metri lungime. Astazi, aeroportul are o singura pista din asfalt (15/33) ceva mai lunga: 795 metri. Primul aeroport international din Statele Unite a fost Bisbee-Douglas International (Arizona), titulatura pe care presedintele Franklin D. Roosevelt i-a acordat-o in 1943. Care au fost începuturile aeroporturilor bucureștene?
Aeroportul Internațional București-Băneasa Aurel Vlaicu (BBU)
Primele zboruri pe Băneasa au avut loc în 1909, fiind efectuate de pilotul francez și pionier în aviație Louis Blériot. Operațiunile se desfășurau pe terenul hipodromului particular de la Băneasa (azi cartierul Băneasa din Capitală) – o porțiune din vechea moșie a contesei de Montesquiou. Astfel, Băneasa este cel mai vechi aeroport din Europa de Est încă operațional și unul dintre primele 5 cele mai longevive la nivel mondial. La 1 august 1912, Liga Aeriană Română, condusă de principele George Valentin Bibescu, înființează la Băneasa o școală de pilotaj pentru piloți militari. Mai târziu, aerodromul devine aeroport; se adaugă o școală de pilotaj pentru piloți civili și Aeroclubul Regal Român.
În 1920 se înființează Compania de Navigație Aeriană Franco-Română, prima companie de transport aerian din lume, pentru pasageri, mărfuri și poștă. În 1923 iau naștere, pe Aeroportul Băneasa, atelierele Companiei de Navigație Aeriană Franco-Română, precursoarele Întreprinderii de Reparații Motoare de Avion (IRMA) din anii ’60-’70 și ale actualei Societăți Comerciale ROMAERO. Proiectată spre sfârșitul anilor 1940, noua clădire a aerogării Băneasa, în formă de elice cu trei pale, a fost deschisă în 1952. La acea vreme era considerată una dintre bijuteriile arhitectonice ale Capitalei.
În perioada comunistă (1947-1989), Aeroportul Băneasa a fost hub-ul intern TAROM, în timp ce Aeroportul Otopeni era folosit ca hub internațional. La începutul anilor 2000, TAROM și-a mutat activitatea pe Otopeni, redenumit în 2004 Aeroportul Internațional Henri Coandă. Pe 25 martie 2012 și companiile low-cost, care operau până atunci pe BBU, s-au mutat pe OTP, Băneasa devenind un aeroport dedicat curselor de business (jet-uri private). Dintre personalități care au aterizat, de-a lungul timpului, pe BBU amintim: Papa Ioan Paul al II-lea, Prințul Albert al II-lea de Monaco (2007), Bill Gates, tot în 2007 pentru lansarea oficială Vista în România, respectiv Madonna în 2009, cu ocazia concertului susținut la București.
Aeroportul Internațional Henri Coandă București (OTP)
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, aeroportul Otopeni a fost o bază pentru Al Treilea Reich al lui Hitler. Înainte de 1965, doar Aeroportul Băneasa oferea zboruri comerciale. Totuși, în locul vechii baze militare de la Otopeni a fost construit un nou aeroport cu scopuri comerciale. Pista modernizată avea o lungime de 3500 m, fiind mai lungă decât cea a Aeroportului Orly din Paris. În programul de modernizări a fost inclus și un nou terminal de pasageri, atât pentru zboruri interne, cât și pentru zboruri externe.
Modernizările au continuat prin creerea unui lounge pentru celebrități (Salonul Oficial), odată cu vizita în România a președintelui SUA, Richard Nixon, în august 1969. În anul 1986 a fost inaugurată a doua pistă, cu o lungime de 3500 m și a fost implementat un nou sistem de balizaj. În 1992 Aeroportul Otopeni a devenit un mebru cu drepturi depline al Consiliului Aeroportuar Internațional (ACI). În martie 2011 aeroportul a fost extins cu noua sectiunea finger, numărul porților de îmbarcare crescând la 24. Investiția s-a ridicat la 70 de milioane de euro. Inaugurarea noului Terminal Plecări a avut loc pe 6 noiembrie 2012. Cu ocazia Routes Awards 2013, gală desfășurată pe 13 mai la Budapesta, Aeroportul Internațional Henri Coandă București (OTP) a fost nominalizat alături de aeroporturi celebre din Europa.