Pe 20 februarie 2014, McDonnell Douglas DC-10 – una dintre cele mai cunoscute siluete din istoria aviației – a efectuat ultimul zbor de pasageri, “onoarea” revenind companiei Biman Bangladesh.
Compania deținea două exemplare DC-30 în flotă, S2-ACP si S2-ACR. Primul a fost retras din serviciul comercial pe 10 noiembrie 2013, al doilea parasind scena aviației civile ieri, 20 februarie 2014, pe ruta Dhaka-Kuwait-Birmingham. Dupa oprirea in Kuwait pentru realimentare, aeronava a aterizat la Manchester aseara, la 17:30 ora locala. Fiecare pasager a primit un certificat care atesta ca s-a aflat la bordul zborului final DC-10. Pentru ca exista cerere si multi vor sa mai zboare cu acest avion inainte sa fie retras, intre 22-24 februarie Biman Bangladesh va opera zboruri de o ora cu plecare din Birmingham cu ultimul exemplar DC-10. Vestea buna pentru fanii acestui model: varianta Cargo DC-10 nu va dispărea de pe aeroporturi, urmand sa zboare in continuare alături de operatori ca FedEx sau Gemini Air Cargo.
Click aici pentru fotografii din timpul ultimului zbor de pasageri operat cu DC-10.
DC-10 a efectuat primul zbor pe 29 august 1970, primul zbor comercial având loc pe 5 august 1971 alături de American Airlines pe ruta Los Angeles – Chicago și retur. La acea vreme, DC-10 era perfect pentru companiile care doreau un avion mai mic decât 747, cu rază de acțiune lung-curier și care să poată zbura pe aeroporturi cu piste mai scurte. Ultimul DC-10 a fost produs în anul 1989 și a intrat în flota Nigeria Airways. Numărul total al exemplarelor fabricate a fost de 446, gama DC-10 incluzând 6 versiuni. Un DC-10 putea transporta până la 380 de pasageri, multe dintre exemplarele de pasageri fiind ulterior convertite în scopuri cargo și de alimentare în aer de către Forțele Aeriene SUA.
Consumul ridicat de carburant, costurile ridicate de exploatare, tehnologia învechită și nivelul ridicat de zgomot produs la decolare/aterizare au reprezentat principalele motive pentru retragerea aeronavelor DC-10 de pasageri din serviciul comercial. În cei peste 40 de ani de carieră DC-10, avion care necesita 3 persoane în cockpit (inclusiv un al doilea copilot sau un inginer de zbor) a fost implicat în câteva incidente/accidente notabile. Cele mai cunoscute: prăbușirea zborului United Airlines 232 în Sioux City, Iowa (19 iulie 1989), respectiv zborul 191 American Airlines pe aeroportul Chicago O’Hare (25 mai 1979).
McDonnell Douglas DC-10 a fost și principalul vinovat pentru prăbușirea Concorde-ului Air France (zborul 4590, 25 iulie 2000). Anchetatorii au ajuns la concluzia că o piesă metalică desprinsă din reversorul unui DC-10 Continental Airlines care decolase cu 4 minute înainte a perforat pneul și a dus la explozia rezervorului, urmată de prăbușirea supersonicului. Piesa metalică respectivă a fost identificată ca provenind de la un furnizor care nu avea aprobarea FAA.