Industry

Cele mai sigure companii aeriene din lume: Qantas si Aer Lingus (low-cost)

Pe 6 ianuarie, site-ul AirlineRatings.com a publicat lista celor mai sigure companii aeriene din lume. Qantas s-a impus, din nou, in randul operatorilor “legacy”, in timp ce Aer Lingus a dominat segmentul low-cost.

Dupa Qantas, care s-a impus si anul trecut, celelalte companii aeriene din Top 10 sunt, in ordine alfabetica: Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa si Singapore Airlines. Geoffrey Thomas, editor AirlineRatings.com, lauda flota tanara Qantas – cu o varsta medie a avioanelor de 7,9 ani – si “inovatiile Qantas in domeniul sigurantei”. In ceea ce priveste companiile low-cost, cea mai sigura a fost desemnata Aer Lingus (Irlanda). Restul Top 10 arata astfel: Alaska Airlines (SUA), Icelandair (Islanda), Jetblue (SUA), Jetstar (Australia), Kulula (Africa de Sud), Monarch Airlines (UK), Thomas Cook (UK), TUIfly (Germania) si WestJet (Canada).

Sistemul de jurizare AirlineRatings.com ia in considerare rapoarte de la organizatiile care reglementeaza aviatia si diferite asociatii, dar si dosarele cu incidente/accidente ale companiilor aeriene, analizand si istoricul operational si masurile luate pentru sporirea sigurantei. Din cele 449 de companii aeriene monitorizate pentru acest top, 149 au clasificarea maxima in materie de siguranta, 7 stele. La polul opus, aproape 50 de operatori au 3 stele sau mai putin. Cele 5 companii aeriene care au primit doar o stea in materie de siguranta din partea AirlineRatings.com sunt Agni Air, Kam Air, Nepal Airlines, Scat si Tara Air – operatori care nu au voie sa zboare in Europa potrivit “listei negre” a Uniunii Europene, lista actualizata in decembrie 2014.

Leave a Reply