
De peste 3 luni Dreamliner-urile aflate în serviciul comercial (50) sunt reținute la sol. Pe lângă problema de imagine, cât a pierdut Boeing și ce etape urmează înainte de reluarea zborurilor?
Din 16 ianuarie 2013 nici un Boeing 787 Dreamliner aflat în serviciul comercial nu s-a mai ridicat de la sol. Interdicția de zbor impusă de FAA, Administrația Federală de Aviație din SUA, a venit în urma a două incidente considerate grave. În primul caz, bateria unui 787 Dreamliner Japan Airlines (JAL) parcat pe aeroportul din Boston, fără pasageri la bord, a luat foc. La scurt timp după, un Dreamliner ANA (All Nippon Airways) aflat în zbor a trebuit să aterizeze de urgență pe un aeroport regional din Japonia după ce cockpit-ul și cabina s-au umplut de fum provenit de la aceleași baterii problematice Li-Ion. Din fericire nici unul dintre aceste incidente – cele mai serioase în care a fost implicat 787, pentru că au mai existat altele și la restul operatorilor – nu s-a soldat cu victime.
Un analist al celebrului cotidian The Wall Street Journal sustine ca reținerea Dreamliner-urilor la sol va costa Boeing peste 600 de milioane de dolari. Suma acoperă doar salariile celor care au muncit pentru remedierea problemelor cu bateriile, respectiv procesele de dezvoltare, testare, certificare și implementare a soluțiilor. Pe lângă cele 600 de milioane de dolari Boeing va trebui, inevitabil, să plătească despăgubiri și companiilor aeriene afectate. Unii operatori de 787 au declarat deja că vor cere bani producătorului american, alții au afirmat că vor solicita discount-uri pentru viitoarele comenzi Boeing. Astfel, este greu de cuantificat cât va plăti Boeing din acest punct de vedere.
Îmbunătățirile aduse sistemului de baterii Li-Ion
Potrivit unui oficial Boeing, gigantul american, alături de producătorul bateriilor, au petrecut 200.000 de ore pentru a dezvolta soluția de remediere și alte 100.000 de ore pentru a o testa. Modificările includ o cutie din oțel inoxidabil plasată în jurul bateriilor și un tub din titan ce leagă cutia de exteriorul fuselajului. Dacă bateria se va supraîncălzi, tubul respectiv va scoate gazele, inclusiv oxigenul, din cutie. “Astfel, posibilitatea unui incendiu este eliminată complet”, afirmă oficialii Boeing. Inginerii au adăugat și izolatori termici și electrici în jurul celor 8 celule ale bateriei pentru a reduce efectele unor scurt-circuite și pentru a preveni ca supraîncălzirea să se transmită de la celulă la celulă.
FAA a aprobat modificările. Ce urmează?
Aeronews v-a informat pe 19 aprilie că FAA a aprobat modificările propuse de Boeing. Totodată, FAA menține neschimbată certificarea ETOPS (Extended Operations) acordată Boeing-ului 787. Asta înseamnă că aeronava poate zbura, în continuare, pe rute lung-curier aflate la 3 ore distanță de cel mai apropiat aeroport. Astfel, operatorii de 787 pot folosi în continuare Dreamliner-ul pentru zboruri peste ocean sau Polul Nord, un aspect-cheie pentru companiile aeriene. Veștile bune au fost primite cu bucurie de către Boeing și operatori, astfel că imediat după publicarea deciziei FAA echipele specializate s-au apucat de modificarea bateriilor la Dreamliner-urile reținute la sol.
Peste 300 de specialiști vor efectua aceste operațiuni, upgradarea sistemului de baterii urmând să dureze cam 5 zile pentru fiecare avion. Dreamliner-ele vor fi modificate “aproximativ în ordinea în care au fost livrate companiilor aeriene”, a precizat Boeing. În plus, inginerii vor îmbunătăți și generatoarele electrice ale fiecărui 787 și vor verifica dacă este necesară înlocuirea panourilor de distribuție a curentului care s-au dovedit instabile în unele cazuri, provocând incidentele minore despre care vorbeam la început. Conform analiștilor, este puțin probabil ca zborurile operate cu cele 50 de Dreamliner-uri aflate în serviciul comercial să fie reluate în totalitate înainte de iunie 2013.