Industry

Am urcat la bordul primului ROMBAC fabricat in Romania (YR-BRA)

By 19-02-2015 6 Comments

Cu sprijinul Bucharest Airports, Aeronews va prezinta imagini de la bordul YR-BRA, primul ROMBAC 1-11 fabricat in Romania. Am fost insotiti si de o echipa a Stirilor TVR, care a realizat un material interesant.

Pe 2 februarie, Aeronews si cativa pasionati de aviatie – oameni care tin la istoria acestui domeniu – demarau campania ROMBAC 1-11 si initiau o petitie online. Scopul: gasirea unui “camin” mai bun primului ROMBAC construit in tara noastra. In doua saptamani, petitia a fost semnata de peste 1165 de persoane si a adunat numeroase comentarii favorabile, semn ca cei carora le pasa de trecutul aviatiei romanesti sunt mai multi decat am putea crede. Impulsionati de feedback-ul pozitiv primit din partea lor am creat si o pagina de Facebook dedicata campaniei. Dati un LIKE si urmariti aceasta pagina pentru postari interesante ce au ca subiect ROMBAC 1-11. Sunt povesti pe care nu multa lume le cunoaste, povesti spuse de oameni care au lucrat la construirea avioanelor aici, in Romania, sau care au cunostine solide despre ele. Spuneti-le si altor pasionati de aviatie despre aceasta pagina pentru a forma o comunitate cat mai mare in jurul unui avion reprezentativ pentru Romania!

VIDEO / Reportajul realizat de Stirile TVR despre YR-BRA.

Pe 27 august 1982 avionul iesea de pe portile uzinei Romaero Baneasa, scriind o pagina de istorie. Era inceputul unui nou capitol pentru tara noastra, capitol in care construiam avioane de pasageri sub licenta britanica. In perioada 1982-1989 au fost fabricate 9 exemplare plus inca doua, care insa nu au mai fost terminate. De precizat ca ROMBAC se numara printre putinele avioane din istoria aviatiei de linie care nu au fost implicate in accidente soldate cu raniti sau persoane decedate. Acum, YR-BRA se afla pe aeroportul Henri Coanda, in apropierea hangarului TAROM. A fost cumparat in 2009 de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) pentru a fi salvat de la taiere, asa cum ne-a spus Valentin Iordache, Directorul de Comunicare Bucharest Airports.

YR-BRA-Rollout-27-Aug-1982-Baneasa-BAe-Sys-via-BrooklandsInainte sa aterizeze pe Henri Coanda pentru ultima data, YR-BRA a zburat pentru Aero Asia, inchiriat fiind de la TAROM. La fiecare doi ani, aeronava este folosita de pompieri pentru a face exercitii. In articolul din 2 februarie va aratam un ROMBAC fara “nas” si fara motoare. Erau fotografii mai vechi. Acum, cand am ajuns langa el, am vazut ca nacelele motoarelor au fost acoperite la ambele capete cu protectii din tabla si conul anterior a fost montat. Totodata, cei de la aeroport au pozitionat aeronava pe o zona de pietris pentru a nu se afunda in iarba, iar anvelopele stau pe suporturi din tabla.

La interior, asa cum puteti vedea din fotografiile de mai jos, scaunele lipsesc. A mai ramas doar unul: cel pentru insotitorii de bord, in dreapta intrarii din spate. Indreptandu-ne catre cockpit am remarcat ca s-au pastrat aproape toate jaluzelele geamurilor. Ajunsi pe scaunele pilotilor am observat absenta a numeroase butoane, dar si a ceasurilor de bord sau anumite compartimente. Comparativ cu alte avioane pe care le-am vizitat in muzee din strainatate, cockpit-ul YR-BRA nu arata deloc bine si va fi nevoie de multa munca pentru a-i reda un aspect cel putin acceptabil.

Unde poate fi dus avionul? Prima alegere ar fi rondul din fata Aeroportului Henri Coanda, pe un suport special amenajat, unde acum se afla tricolorul. Anvergura aripilor este de 28,5 metri, dar chiar si asa avionul incape in rondul respectiv. Am inteles ca aripile pot fi demontate, ceea ce ar faciliata transportul. Cu niste spot-uri care sa-l lumineze pe timpul noptii si revopsit, ROMBAC-ul s-ar integra perfect in peisaj. Astfel am intra si noi in randul aeroporturilor care au in perimetrul lor avioane retrase din serviciul comercial sau machete uriase: Air France Concorde la Paris CDG, trei machete 787 Etihad Airways la Londra Heathrow sau o macheta A380 Emirates, tot in fata aeroportului londonez.

Screen Shot 2015-02-18 at 11.20.58 PMO alta optiune ar fi rondul de la iesirea din aeroport, cel care duce spre drumul 10, asa cum este cunoscut de multi. Cele doua ronduri au avantajul ca sunt aproape de locul in care se afla acum avionul. De asemenea, ROMBAC-ul ar putea fi pozitionat in zona tehnica, unde se tinea airshow-ul la inceput. Nu in ultimul rand, aeronava ar putea fi dusa la Muzeul Aviatiei Romane din Bucuresti (str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2), caz in care costurile legate de transport ar fi semnificative. I-am contactat pe oficialii Muzeului pentru a vedea daca exista spatiul necesar si asteptam un raspuns.

Screen Shot 2015-02-18 at 11.21.38 PMEvident, pentru restaurarea aeronavei este nevoie de bani. De aceea, alaturi de pasionatii cu care am initiat campania am inceput demersurile pentru gasirea unor sponsori. Si mai este un aspect de luat in considerare: in cazul in care conducerea Bucharest Airports aproba mutarea avionului din locul in care se afla acum (YR-BRA se afla in patrimoniul aeroportului, asa cum ne-a declarat Valentin Iordache), pompierii vor avea nevoie de un alt avion pentru a se antrena. Aeronava care trebuie sa vina de undeva si care va costa bani. Asta in cazul in care cineva nu face un gest frumos si doneaza un avion din “curtea” proprie. 🙂

Daca ati semnat petitia, spuneti-le si altora sa o faca! Cu cat avem mai multe semnaturi, cu atat campania capata greutate in fata factorilor de decizie. Va asteptam si pe pagina de Facebook pentru povesti interesante legate de YR-BRA, multe dintre ele in premiera!

Unknown Unknown-27 Unknown-26 Unknown-25 Unknown-24 Unknown-23 Unknown-22 Unknown-21 Unknown-20 Unknown-19 Unknown-18 Unknown-17 Unknown-16 Unknown-15 Unknown-14 Unknown-13 Unknown-12 Unknown-11 Unknown-10 Unknown-9 Unknown-8 Unknown-7 Unknown-6 Unknown-5 Unknown-4 Unknown-3 Unknown-2 IMG_8519 IMG_8517 IMG_8516 IMG_8512 IMG_8510 IMG_8508 IMG_8507 IMG_8505 IMG_8497 IMG_8486

Leave a Reply