Industry

Airbus A330 cu motoare mai eficiente

alt

Surse apropiate Airbus spun că producătorul studiază posibilitatea introducerii unor motoare mai eficiente (a se citi mai economice) pe A330. Iată de ce ar face sens acest lucru.

Vânzările gamei A330, veche de 20 de ani, au cunoscut un boom neașteptat în ultimii ani. Luna trecută, Airbus a primit o comandă pentru 25x A330 din partea AirAsiaX, evaluată la 6 miliarde de dolari. Motivul vânzărilor bune: întârzierea cu 3 ani a programului 787 Dreamliner și problemele repetate pe care Boeing le-a avut cu acest model, fapt care a făcut numeroase linii aeriene să opteze pentru A330. Deși este mai ieftin decât 787 și și-a dovedit fiabilitatea de-a lungul anilor, modelul Airbus se află în urma celui american ca tehnologie, lucru agreat de analiștii din industrie. În aceste condiții, mulți se întreabă dacă Airbus va putea menține actuala cadență de producție pentru A330 în a doua jumătate a decadei fără a oferi clienților un model cu motoare mai economice.

alt

Impulsionat de evoluția vânzărilor A320 după ce l-a upgradat cu motoare mai noi și mai eficiente, Airbus se gândește să facă același lucru, spun surse apropiate companiei, cu A330. Evident, producătorul nu a făcut nici o declarație oficială pe această temă. Ideea unui facelift pentru A330 nu este nouă, fiind susținută de AirAsiaX. Inițial, Airbus a vrut să concureze Boeing 787 Dreamliner cu un A330 mai economic, dar a abandonat această idee în favoarea gamei A350 XWB, mai îndrăzneață, dar și mai scumpă. Vă reamintim că A350-900 se află în Bolivia în aceste zile pentru teste la altitudini înalte și va intra în serviciul comercial în a doua parte a acestui an alături de Qatar Airways.

Experții din industrie spun că Airbus ar putea, cel puțin teoretic, să avanseze simultan atât cu un A330 mai eficient, cât și cu un A350 mai mare decât versiunile anunțate până acum (-800, -900, -1000), adică A350-1100. Potrivit analiștilor din aviație, un upgrade pentru motoarele A330 ar costa cel puțin 1 miliard de dolari, factura urmând să fie trimisă producătorilor Rolls-Royce sau General Electric. Un A330 revizuit ar putea intra în serviciul comercial în 2018, dar pentru asta Airbus va trebui să ia o decizie în următorul an. Potrivit experților din domeniu, upgrade-ul făcut modelului A330 i-ar oferi acestuia încă 10 ani pe piață.

alt

Leave a Reply