Industry

Zborul QZ8501: aproape de gasirea aeronavei, licenta AirAsia suspendata temporar pe ruta respectiva

In noaptea de vineri spre sambata, ambarcatiunile de cautare au identificat pe fundul Marii Java, la 30 de metri adancime, doua “obiecte mari”. Totodata, licenta AirAsia Indonesia de a opera zboruri pe ruta Surabaya-Singapore a fost suspendata temporar.

Bambang Soelistyo, seful Agentiei indoneziene de Cautare si Salvare, a afirmat ca aceste obiecte sunt, foarte probabil, resturi ale Airbus-ului A320-200 AirAsia disparut pe 28 decembrie cu 162 de persoane la bord. Primul obiect masoara 9,4 x 4,8 x 0,4 metri si al doilea 7,2 x 0,5 metri. Echipele de cautare folosesc roboti subacvatici pentru a poza cele doua obiecte, valurile mari ingreunand insa operatiunile.

Pana vineri seara, 2 decembrie, 30 de cadavre au fost recuperate. Cel putin unul purta vesta de salvare, semn ca avionul nu s-a dezintegrat in aer si pasagerii stiau ca se va prabusi. De asemenea, dupa analizarea cadavrelor, expertii cred ca pilotul a reusit sa amerizeze cu succes, dupa care avionul s-a scufundat in marea agitata. Lipsa unui impact puternic explica si de ce ELT-ul (Emergency Locator Transmitter) nu s-a activat. In absenta unor semnale din partea acestuia, identificarea locului in care s-a prabusit avionul este mai dificila.

Tot vineri seara, Ministrul Transporturilor din Indonezia a declarat ca licenta AirAsia Indonesia de a opera zboruri pe ruta Surabaya-Singapore a fost suspendata temporar. Motivul: AirAsia Indonesia – detinuta 49% de AirAsia Malaysia – a operat tragicul zbor intr-o alta zi (duminica) decat cele 4 permise de licenta. A fost deschisa o ancheta in acest sens. De asemenea, Hadi Mustofa Djuraid, un oficial din Ministerul Transporturilor indonezian, le-a spus reporterilor ca autoritatile cerceteaza si ipoteza conform careia comandantul – fost pilot de vanatoare, cu 6100 de ore de zbor pe Airbus A320 – nu ar fi cerut un raport meteo inainte de decolare.

Ca raspuns, AirAsia Indonesia a precizat ca rapoartele meteo sunt tiparite la centrele de operatiuni de zbor in toate hub-urile diviziei, inclusiv Surabaya – de unde a decolat Airbus-ul A320-200 (inmatriculat PK-AXC) – si ca pilotii le iau inainte de fiecare zbor. Un purtator de cuvant AirAsia Indonesia a refuzat sa comenteze daca pilotii zborului QZ8501 au urmat sau nu procedurile descrise mai sus, evitand sa se pronunte si asupra ipotezei conform careia zborul din 28 decembrie a fost operat in afara licentei.

Leave a Reply