In noaptea de vineri spre sambata, ambarcatiunile de cautare au identificat pe fundul Marii Java, la 30 de metri adancime, doua “obiecte mari”. Totodata, licenta AirAsia Indonesia de a opera zboruri pe ruta Surabaya-Singapore a fost suspendata temporar.
Bambang Soelistyo, seful Agentiei indoneziene de Cautare si Salvare, a afirmat ca aceste obiecte sunt, foarte probabil, resturi ale Airbus-ului A320-200 AirAsia disparut pe 28 decembrie cu 162 de persoane la bord. Primul obiect masoara 9,4 x 4,8 x 0,4 metri si al doilea 7,2 x 0,5 metri. Echipele de cautare folosesc roboti subacvatici pentru a poza cele doua obiecte, valurile mari ingreunand insa operatiunile.
Pana vineri seara, 2 decembrie, 30 de cadavre au fost recuperate. Cel putin unul purta vesta de salvare, semn ca avionul nu s-a dezintegrat in aer si pasagerii stiau ca se va prabusi. De asemenea, dupa analizarea cadavrelor, expertii cred ca pilotul a reusit sa amerizeze cu succes, dupa care avionul s-a scufundat in marea agitata. Lipsa unui impact puternic explica si de ce ELT-ul (Emergency Locator Transmitter) nu s-a activat. In absenta unor semnale din partea acestuia, identificarea locului in care s-a prabusit avionul este mai dificila.
Tot vineri seara, Ministrul Transporturilor din Indonezia a declarat ca licenta AirAsia Indonesia de a opera zboruri pe ruta Surabaya-Singapore a fost suspendata temporar. Motivul: AirAsia Indonesia – detinuta 49% de AirAsia Malaysia – a operat tragicul zbor intr-o alta zi (duminica) decat cele 4 permise de licenta. A fost deschisa o ancheta in acest sens. De asemenea, Hadi Mustofa Djuraid, un oficial din Ministerul Transporturilor indonezian, le-a spus reporterilor ca autoritatile cerceteaza si ipoteza conform careia comandantul – fost pilot de vanatoare, cu 6100 de ore de zbor pe Airbus A320 – nu ar fi cerut un raport meteo inainte de decolare.
Ca raspuns, AirAsia Indonesia a precizat ca rapoartele meteo sunt tiparite la centrele de operatiuni de zbor in toate hub-urile diviziei, inclusiv Surabaya – de unde a decolat Airbus-ul A320-200 (inmatriculat PK-AXC) – si ca pilotii le iau inainte de fiecare zbor. Un purtator de cuvant AirAsia Indonesia a refuzat sa comenteze daca pilotii zborului QZ8501 au urmat sau nu procedurile descrise mai sus, evitand sa se pronunte si asupra ipotezei conform careia zborul din 28 decembrie a fost operat in afara licentei.