Industry

Air France si KLM sustin monitorizarea mai eficienta a avioanelor

By 02-06-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

Dupa disparitia zborului MH370, numeroase voci cer gasirea unor solutii care sa ofere monitorizare mai eficienta a avioanelor de pasageri si cargo. Air France-KLM se numara printre sustinatori.

In acest sens, IATA – International Air Transport Association – a infiintat grupul de lucru “Aircraft Tracking”, grup in care Air France si KLM sunt reprezentate, cele doua companii sustinand intiativa. Sub controlul ICAO (International Civil Aviation Organization), acest grup isi propune sa ofere guvernelor solutii standardizate pe termen lung pentru monitorizarea in timp real a avioanelor de pasageri si cargo. De altfel, aceasta este si una dintre temele principale de discutie in cadrul Adunarii Generale IATA ce are loc la Doha intre 1-3 iunie.

In prezent, Grupul Air France-KLM este lider in raportarea pozitiei unui avion aflat in zbor, din 2009 cele doua companii implementand un sistem eficient in acest sens. Concret, pozitia exacta a fiecarui avion este transmisa din 10 in 10 minute (media industriei este de 20 de minute) Centrului Operational de Control Air France. In cazul unei devieri anormale de la ruta de zbor, raportarea automata a pozitiei se reduce de la 10 minute la un minut. Si KLM a decis implementarea acestui sistem de raportare automata a pozitiei avioanelor.

Totodata, avioanele din flota Air France sunt echipate cu “cutii negre” de tipul ULB (underwater locator beacon) ce au o autonomie de 90 de zile in loc de 30, asa cum prevad regulile din domeniu. Astfel, avionul poate fi localizat oriunde in lume timp de 3 luni in cazul in care se prabuseste in ocean. Grupul Air France-KLM studiaza posibilitatea echiparii aeronavelor cu un transmitator si mai performant, care sa emita pe o frecventa mai usor de reperat in cazul in care ajunge sub apa. Nu in ultimul rand, Air France si KLM se arata interesate de propunerea Inmarsat (UK). Compania britanica vrea sa asigure, la intervale de 15 minute, comunicatii mai precise intre avioane si reteaua de sateliti de care dispune.

Leave a Reply