Industry

Aeroportul Internaţional Timişoara, 80 de ani pe 17 iulie 2015

Cu această ocazie, Aeroportul International “Traian Vuia” organizează un spectacol aviatic sambata, 18 iulie.

Pe 17 iulie 2015, Aeroportul Timişoara sărbătoreşte 80 de ani de la aterizarea primului avion (cursă tehnică), având echipajul pilot Dumesnil, mecanic Desal şi pasagerul Polihroniade Vacas. Ii spunem “LA MULTI ANI!” si va prezentam cateva repere:

• În 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucţie al Garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor (în locaţia în care este amplasat astăzi centrul comercial Iulius Mall).
• În 1941, aeroportul a fost mutat la Moşniţa, după ce construcţia a durat 5 ani, însă sediul aeroportului a rămas aici doar 11 luni deoarece din cauza greutăţilor întâmpinate la finanţarea lucrărilor şi la solul impropriu, se renunţă la proiect şi de ia decizia mutării la Moşniţa. Nouă, pe un teren de 91 de ha, izlaz comunal.
• Aeroportul funcţionează pe actualul amplasament din 1964, când are loc inaugurarea aerogării pentru curse interne. O modernizare masivă a avut loc în anii 1975-1980, când are loc inaugurarea aerogării pentru trafic intern şi internaţional. Din 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago şi New York.
• În 1989, în timpul Revoluţiei, Aeroportul devine o zonă importantă cu o desfăşurare impresionantă de forţe. În zilele Revoluţiei pe aici trec generali, miniştri şi delegaţi trimişi special de la Bucureşti de către cuplul prezidenţial pentru a reprima revoltele de la Timişoara.
După Revoluţie, Aeroportul devine un punct forte pentru întreaga regiune de vest a României, în sensul dezvoltării economice şi sociale. În următorii ani au loc investiţii mari precum reparaţii capitale la pista de decolare-aterizare, construcţia halei cargo, modernizarea şi extinderea aerogării, achiziţia de echipamente.
• Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănăţeanul Traian Vuia.

„Pentru mine, cei 80 de ani nu înseamnă doar istoria la care ne gândim cu drag şi cu melancolie, ci reprezintă şi o provocare. Acum mă gândesc la ce va urma, ce ne aşteaptă în următorii ani, până în 2020, ca ciclu de finanţare al programelor europene şi chiar mai departe. Eu vreau ca noi să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier şi feroviar. Am promovat acest proiect de doi ani şi s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi”, a declarat directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Daniel Idolu.

aeroport 2015 (1) 1946mosnita 1965Constructie aeroport 1980inaugurare aerogara 1980aeroport plan_aeroport_garnizaoana

Leave a Reply