FeaturesIndustry

A doua tinerete: un BAC 1-11 restaurat de ROMAERO poate fi admirat la BSDA si BIAS 2018

Tineti minte BAC-ul maro din curtea ROMAERO fara aripa stanga? Ei, bine, aripa i-a fost reatasata, dupa care avionul a fost vopsit intr-un livery elegant, minimalist. Intre 16-18 mai, puteti admira acest frumos BAC 1-11 in cadrul BSDA 2018, eveniment ce are loc la ROMAERO, Baneasa. Avionul va fi expus si la Bucharest International Air Show (BIAS), pe 28 iulie, cand veti putea urca si in interior. 

Asa cum v-am obisnuit in ultimii 7 ani, continuam sa va aducem subiecte interesante pe Aeronews.ro si pe  www.facebook.com/aeronews.ro, atat din aviatia internationala, cat si de pe piata interna. De aceasta data ne oprim asupra unui BAC 1-11 fabricat in aprilie 1978 (TZ-BSC), in acelasi an in care Romania cumpara licenta de BAC. Sambata am urcat la bordul avionului si am stat de vorba cu dl. Remus Vulpescu, Director General ROMAERO, pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect interesant.

“Avionul statea in ROMAERO de cativa ani cu actele expirate, importat pe o suma enorma de la o firma care nu mai are activitate. Am clarificat situatia importului, am contactat proprietarul si am reusit sa obtinem avionul in contul datoriilor pe care le avea la ROMAERO pentru parcarea aeronavei, fiind clar ca avionul nu mai putea zbura.

Nu am avut acces la un ROMBAC 1-11 — asa cum stiti, Bucharest Airports detine YR-BRA, primul ROMBAC fabricat in Romania — dar dorinta noastra de a reda un model istoric publicului pasionat a facut ca acest BAC 1-11 sa primeasca o noua “viata”. Restaurarea lui este in doua etape: am inceput cu exteriorul si urmeaza sa-i refacem si interiorul, care este in configuratie VIP. Interiorul arata oricum bine in momentul de fata, asa cum ati vazut, insa vrem sa reflecte si mai bine maiestria si pasiunea specialistilor nostri, intocmai ca exteriorul.

In acest proiect am fost ajutati de Blue Air si de GM&T 2000, care au suportat o parte din materialele necesare pentru a restaura exteriorul avionului in conditiile cele mai bune. Atat dl Gheorghe Racaru (Blue Air), pilot cu 15.000 ore de zbor pe BAC si ROMBAC, cat si dl Mihai Mantescu de la GM&T 2000, fost coleg cu noi in ROMAERO si un mare sustinator al industriei aeronautice romanesti in tarile unde compania sa distribuie produsele AKZO NOBEL (vopsele pentru aviatie), au primit cu entuziasm ideea noastra si ne-au ajutat fara sa ceara ceva in schimb. Tocmai de aceea eu consider ca este datoria noastra morala sa facem cunoscut ajutorul pe care ni l-au oferit.

Dupa BSDA (16-18 mai, Romaero, Baneasa), unde vom expune acest BAC, avionul va reintra in hangar si vom finaliza restaurarea interiorului, urmand sa fie facuta si o igienizare completa. Nu vom schimba nimic la interiorul VIP si vom incerca sa-l facem functional cat mai mult posibil, poate chiar 100%. Ma refer la dotarile cabinei. Motoarele nu le vom porni, desi stim ca multi pasionati de aviatie si-ar dori acest lucru. Trebuie spus ca scopul acestui proiect nu este ca avionul sa zboare, ci sa ilustreze la sol o perioada de referinta din istoria aeronautica europeana si romaneasca.

Faptul ca BAC-ul este complet, ca toate componentele sunt originale si ca ar putea sa si functioneze, nu este deloc rau. Ar fi o risipa sa cheltuim o suma cu sapte cifre in euro doar ca sa facem o proba de motoare. Sper sa nu se supere nimeni, dar trebuie sa fim pragmatici. Eventual in cooperare cu Bucharest Airports si/sau TAROM, companii cu resurse mult mai mari decat noi, am putea incerca sa revitalizam complet YR-BRH sau YR-BRI pentru zboruri demonstrative. Cat priveste YR-BRA, suntem deschisi sa ajutam oricand la restaurarea exteriorului daca se va concretiza frumoasa initiativa de a-l expune intr-un loc cu vizibilitate mare (rondul de la Otopeni) in urma proiectului initiat de Aeronews.ro in februarie 2015.

Revenind la reparatiile legate de aripa stanga, care fusese sectionata, s-a muncit foarte mult pentru reconstructia ei si pentru inlaturarea nenumaratelor straturi de vopsea — vreo 15 la numar — suprapuse in ultimii 40 ani. Vopsirea avionului intr-un livery elegant, minimalist, a fost astfel posibila ca si cand avionul ar fi fost nou. Toate aceste lucruri s-au concretizat pentru ca si colegii mei din Divizia Reparatie si Intretinere Aeronave au “cuplat” imediat cand le-am propus sa oferim publicului un BAC 1-11 restaurat cu ocazia Centenarului Romaniei. Au realizat toata proiectarea, fabricarea si instalarea elementelor structurale intr-un timp record. Rezultatul: dupa refacerea ei, aripa este aproape ca din fabrica. Sa nu uitam ca ROMAERO chiar a fabricat aceste aeronave! Aproape 40 de oameni au muncit intens timp de doua luni la acest proiect. Nu a fost o reparatie tipica pentru ca nu exista un manual pentru asa ceva, practic colegii mei au reproiectat elementele structurale, tehnologia de fabricatie, de montaj si de testare. Eu sunt impresionat de cat de bine le-a iesit si de cata pasiune am vazut la ei!

Incepand din 2019, acest BAC 1-11 va fi piesa centrala a unui proiect de responsabilitate sociala al ROMAERO, in cadrul caruia vom urmari sa ajutam copii sclipitori, dar lipsiti de posibilitati materiale, sa urmeze studii la nivelul potentialului lor intelectual. Vom cauta sa colaboram cu posturi de televiziune nationale cu retea solida in teritoriu, poate si cu ONG-uri, iar pentru asigurarea finantarii vom propune companiilor mari din Romania sa devina, in mod onorific, proprietari ai avionului nostru pentru o perioada limitata, in care il vor putea folosi si pentru propria lor imagine, asociindu-se totodata demersului nostru educational-umanitar. Avem in istoria Romaniei multe exemple de personalitati marcante care au provenit din familii sarace.

Pana atunci, pentru ca suntem inca inainte de jumatatea anului Centenar, vreau sa anunt – in premiera – prin intermediul Aeronews.ro ca am decis sa oferim vizitatorilor BSDA 2018 si BIAS 2018 posibilitatea de a scrie pe fuzelajul avionului un gand frumos si o urare sincera cu ocazia implinirii a 100 ani de la Marea Unire. Dupa fiecare dintre aceste evenimente (BSDA si BIAS), BAC-ul va fi „vedeta“ unei sedinte foto speciale care va imortaliza rezultatul. Am luat aceasta decizie de comun acord cu colegii mei, vazand interesul de care se bucura proiectul nostru in randul pasionatilor de aviatie.”

Restaurarea BAC-ului 1-11 s-a facut sub coordonarea directa a lui Gabi Ladaru – Sef Baza Intretinere, Andrei Marinas – Sef Departament Tehnic, Miluta Lupu – Coordonator in cadrul Diviziei de Reparatii (mentiune speciala pentru echipa de structura) si Bogdan Cuciureanu, Sef Vopsitorie Aeronave.

Urmariti in continuare Aeronews.ro si facebook.com/aeronews.ro. Vom reveni cu update-uri legate de acest proiect, dar si cu alte subiecte interesante din aviatia autohtona!

Foto: Rares Mandu / RM Aviation Photography, Teodor Stefan / Aeronews.ro

Leave a Reply