Aeroportul Internațional Timișoara marchează momentul primului zbor al lui Traian Vuia, din 18 martie 1906, cu o expoziție dedicată marelui inventator bănățean.
În aerogară, în zona de plecări interne, a fost amplasată o expoziție dedicată acestui eveniment și performantei lui Vuia, de a zbura pentru prima dată cu un aparat mai greu decât aerul, ridicat de la sol prin mijloace proprii. Cu sprijinul Muzeului Național al Banatului, expoziția va rămâne în aerogară pentru mai multe zile.
“Este important pentru noi să marcăm acest eveniment deoarece suntem legați spiritual și cultural de acest mare inventator bănățean. Aeroportul din Timișoara poartă numele lui Traian Vuia, deoarece el este parte din istoria noastră, este mândria Banatului și dorim ca pasagerii care trec prin aerogară să înțeleagă importanța acestui moment în istoria aviației”, a declarat directorul Aeroportului, Daniel Idolu.
În 18 martie 1906, bănățeanul Traian Vuia făcea istorie. În Franța, la Montesson, el a reușit primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul. Era primul zbor mecanic care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Traian Vuia a reușit să ruleze 50 de metri, după care s-a desprins de la sol și a zburat 12 metri, la o înălțime de 1 metru. Înainte de 18 martie 1906, Traian Vuia a mai încercat să zboare în 5 februarie şi în 6 martie, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile nu a reușit.
Traian Vuia s-a născut pe 17 august 1872 în localitatea Bujoru (astăzi Traian Vuia, județul Timiș) și s-a stins din viață pe 3 septembrie 1950, la București.